Sunday, July 1, 2018

Resepi Ibu Saya: Asam Pedas Ayam



Assalamualaikum semua, 


First resepi yang nak dikongsi adalah resepi ASAM PEDAS AYAM. Disebabkan aku orang Johor,so aku share resepi style Johor punya lah ye. Ale ale ale ale ale ale ayuhh Johor. Luaskan kuasamu Johor. 😆. Hahaha. 

Bahan-bahan:
*Bawang merah (1 labu) 
*Bawang putih (7ulas)
*Halia (2 inci) 
*Kunyit (2inci) atau serbuk kunyit (1 sudu) 
*Lada kering
* Serai ( 1 batang) 
Ayam (1 ekor)
Air perahan asam jawa (pekat) 
Tomato
Daun kesum/Bunga kantan

Cara memasak:
1)Blender bahan yang bertanda (*)
2)Tumiskan bahan yang sudah diblend (sampai garing/timbul minyak), pastu masukkan perahan asam jawa (pekat) 
3)Masukkan ayam(gaul-gaulkan), tambah perahan air asam jawa lagi (sukatan kepekatan air asam biasa biasa)  ikut keseuaian berapa banyak ayam tu. 
4)Masukkan garam, gula, ajinamoto
5)Biarkan masak sehingga didih, jangan lupa masukkan tomato dan daun kesum/bunga kantan ye. Then siap. 
Simple kan. Cuba lah.

Nota kaki:Kalau takde blender boleh gantikan lada kering dengan cilibo. Dan tumbuk bahan yg bertanda (*).


No comments:

Post a Comment